Creasta Prieteniei from  eCLIMB.ro
Masivul muntos: Piatra Craiului
Zona din masiv(perete, munte, etc): Padina lui Calinet
Altitudinea de plecare: 1800m
Diferenta de nivel: 250m
Orientare: sud vestic
Durata de parcurgere: 5ore
Grad artificial: A0
Cotatie clasica: 5A
Grad impus: 6
Calitatea asigurarilor: buna, sunt lungimi care necesita asigurari mobile
Calitatea stancii: buna cu portiuni de creasta usor friabile
 
    

Generalitati: Din varful Timbalul Mare (2 165 m) se desprinde catre nord-vest Muchia Timbalului Mare. Formand o treapta in punctul "La Amvon", muchia se incheie cu un perete frontal - Peretele Rachitei - deasupra Braului Cioranga Mare. Catre Padina lui Calinet, Muchia Timbalului Mare prezinta o serie de contraforturi, muchii si creste intre care se adancesc valcele si hornuri. Cea mai dificila dintre creste a primit numele deCreasta Prieteniei si se inalta intre Hornul Adanc si Valcelul Secundar al Hornului Adinc, insirand pe linia ei de cumpana o serie de tancuri care in majoritate se escaladeaza direct.Grad de dificultate: 5.A.

Prima escalada: R. Welkens, I. Coman 28 august 1960.

Acces: Pentru a ajunge la baza traseului se urca de la Refugiul Sperantelor prin Padina lui Calinet si dupa ce se coboara pe la Scara de Fier ne abatem la stanga (primul valcel), urcand obstacolul initial al Hornului Adanc. Dincolo de acesta ne continuam inaintarea, catarandu-ne in lungul versantului drept al hornului, evitand cele cateva saritori dispuse pe firul vaii. Dupa 60 m de mers astfel, ajungem la Grota din Braul Rachitei, cavitate de mici dimensiuni, situata la capatul Braului Rachitei si la cativa metri deasupra talvegului de scurgere al Hornului Adanc. Inainte de a cobora in firul hornului, identificam pe malul opus primele obstacole ale Crestei Prieteniei, a carei linie se contureaza perfect, fiind delimitata in dreapta noastra de ulucul Valcelului Secundar al Hornului Adanc.


Prima lungime: lungime slab asigurata cu 2 pitoane pe 30m, primul aflat la 1m. Acest piton poate fi folosit ca si retragere din Hornul Adanc. Regruparea la 2 pitoane legate cu cordelina.

Lungimea a doua: se pleaca din regrupare ascendent stanga si dupa 3-4m ajungem pe linia pitoanelor ce se vedeau din regrupare. Urmeaza un pasaj de gradul 7- dupa care pasaje frumoase cam pe la gradul 6. Regrupare pe o platform comoda dupa 40m.

Lungimea a treia: pasaje de gradul 6/6+ urmand o fisura in S usor surplombata. Regrupare dupa 40m in creasta deasupra proeminentei la 2 pitoane.

Lungimea a patra: un scurt pasaj la plecare cam pe la gradul 6 urmat de o serie de tancuri si bucati de creasta aeriene. Lungime slab asigurata. Regrupare la un palc de jnepeni dupa 40-50m.

Lungimea a cincea: creasta ingusta, aeriana si usor friabila. Lungime slab asigurata. Regruparea am facut-o la un piton consolidat cu o nuca.

Lungimea a sasea: ne cataram catre un bloc mare de stanca ce blocheaza linia crestei. Acesta se ocoleste pe dreapta printr-un diedru cazut, fara asigurari dar cu multiple posibilitati de asigurari mobile. Regrupare la un colt de stanca dupa o portiune de creasta aeriana.

Lungimea a saptea: ocolim un colt de stanca prin stanga apoi revenim inapoi in creasta unde regasim linia pitoanelor. Pasaje frumoase pe la gradul 6. Dupa un pasaj de creasta usor friabil lungimea se termina escaladand un perete de cca 5m cu prize scurse. Regrupam la jnepenii de deasupra. Daca freaca corzile se poate regrupa la baza acestui ultim obstacol. Dupa 10m de jnepeni prindem poteca de langa perete si in cca 50m ajungem la poteca ce duce la "Amvon".

Retragerea: coborarea se face pe Valcelul cu Fereastra la Refugiul Sperantelor urmand apoi Malul Galben.

Observatii: lungimile 2, 3 si 7 sunt bine asigurate, restul lungimilor necesitand asigurari mobile. Recomand un set de nuci si frienduri mici.

Schita Liviu Enache: 

enache.jpg

Schita W. Kargel:
kargel_small.jpg

Referinte:

E.Cristea - Piatra Craiului - Monografie

W. Kargel - Trasee alpine in carpati

http://www.silvique.ro/2012/09/2012-08-26-piatra-craiului-creasta-prieteniei-5a.html