eCLIMB.ro

Silvique, sau fata care redefineste incapatanarea
postat de geo_bivuac
 
Ce reprezinta pentru tine cataratul?
Pentru mine catararea este echilibrul/linistea/medicamentul sufletului meu, este iubire, provocare, forma de depasire a limitelor, prietenie/echipa,  creativitate, autocunoastere, fericire, daruire, liniste ... 

Sunt multe de spus insa o sa detaliez cateva dintre substantivele mentionate :
- Echilibrul/linistea/medicamentul sufletului meu, altfel spus,  psihoterapeutul meu! 
Catararea este singura activitate care reuseste sa faca liniste in sufletul meu si mintea mea. Dupa o zi grea de munca, sau o saptamana solicitanta, in situatii de stres atat in viata personala cat si cea profesionala, catararea este singura care reuseste intai sa ma deconecteze total si sa ma linisteasca apoi sa ma ajute sa fac ordine in ganduri. Dupa o experienta de catarare imi este mult mai usor sa iau decizii bune! 

- Iubire pentru ca ... Iubesc muntele! Daca din diverse motive precum de exemplu sanatatea, conditiile meteo sau familia nu as reusi sa merg sus pe munte, m-as multumi cu doar sa merg sa dorm la poalele lui, sa il vad, sa il miros, sa il simt. In general consider alpinsmul o forma de manifestare intr-un cadru pe care il iubesc.


- Provocare! Sunt dependenta de provocari si am nevoie de ele zi de zi. Si nu ma refer numai la provocari pe plan sportiv ci ma refer la provocari in general. De exemplu, in perioadele mult prea linisitite la servici cand nu am un proiect interesant de care sa ma ocup, sala de escalada este locul in care imi gasesc macar o mica doza de provocare. Pentru weekenduri incerc sa ma concentrez pe doze mai mari de provocare. In concedii caut ceva si mai mare... Si tot asa! 

1.jpg

- Forma de depasire a limitelor! In zona de confort e plictisitor! Atunci cand ma catar reusesc sa imi depasesc limitele atat fizice cat, mai ales, psihologice, sa ma obisnuiesc cu noua stare si sa imi creez noi limite de depasit. 


- Prietenie/echipa! Catarea a fost cea care m-a invatat cele mai frumoase forme de prietenie si m-a invatat ce inseamna cu adevarat o echipa. Si aici ma refer la acele trasee alpine pe care eu singura nu as fi reusit sa le catar niciodata, coechiperul meu singur nu ar fi reusit sa le catere niciodata, insa noi doi impreuna am reusit sa ne depasim cu mult limita individuala. Doua astfel de trasee ar fi Creasta Peuterey Integrala (TD+, 3, 5c, VI)  din masivul Mont Blanc (http://www.silvique.ro/2010/07/20100704-creasta-peuterey-integrala-am.html) sau de Cecchinel-Nominè/Boivin-Vallençant ( TD+/ED1, 900m ) din Grand Pilier D’Angle (http://www.silvique.ro/2011/07/2011-07-03-cecchinel-nomineboivin-vallencant-grand-pilier-dangle.html) parcurse impreuna cu Catalin Pobega (http://www.pobega.ro/).

2.jpg

- Frumusete ! Pentru ca niciaieri lumina apusului sau rasaritului de soare nu este atat de frumoasa sau de divina ca acolo sus ... 

3.jpg

De ce te cateri?
Ma catar pentru ca nu pot SA NU ma catar. Ma catar pentru tot ce reprezinta pentru mine cataratul. Ma catar pentru ca daca nu m-as catara ar trebui sa imi fac abonament la un psihoterapeut, apoi la un doctor de oase, apoi la un doctor de muschi atrofiati si intepeniti ... 

Are psihicul vreo importanta in catarare? 
Psihicul are cea mai mare importanta in catarare! De fapt psihicul are cea mai mare importanta PENTRU catarare si catararea are o mare importanta PENTRU psihic.

Importanta psihicului pentru catarare vine din faptul ca cei care practica aceasta activitate au nevoie de putere de concetrare punctuala, memorie, capacitatea de rezolvare cat mai rapida a problemelor, curaj, determinare, perseverenta, optimism/pozitivism, creativitate, deschidere catre probleme noi, etc. 

Dar asta nu inseamna ca cei care nu sunt inzestrati cu aceste calitati nu pot practica aceasta activitate. Pentru ca acum intervine importanta catararii pentru psihic si anume ca tocmai aceasta este cea care poate intretine si dezvolta toate calitatile mentionate de mine mai sus si nu numai.


Care sunt interesele tale in materie de catarare/alpinism? Ai o inclinatie spre ceva anume?
Imi place iarna! Imi place albul! Imi place frigul! Imi place vantul ! Imi place senzatia de obraji biciuiti de zapada spulberata! 

4.jpg

Imi place scartaitul zapezii sub greutatea mea sau sunetul ghetii la contactul pioletului cu ea !

5.jpg

Asadar, cel mai mult ma atrage alpinismul de iarna si de zone alpine. Traseele cu apropieri si retrageri lungi si sustinute. Traseele cu teren cat mai variat precum zapada, mixt, gheata. Sa fie greu, cel mai greu ! 

6.jpg

Cum ai reusit sa treci peste accidentul din Alpi ?
Sunt o optimista incurabila si subconstientul meu are tendinta de a-mi crea o realitate a mea ... Nu pot vedea decat partea plina a paharului in orice mi se intampla. Eu nu am niciodata ghinion dar am in fiecare zi noroc! Pe mine accidentul m-a redefinit !

- O data pentru ca mi-am dat seama ca nu sunt singura pe lume. 

Daca inainte de accident mai aveam momente in care ma gandeam ca in afara de familie sunt singura pe lume, in cadrul acestui context m-am trezit inconjurata de foarte multi oameni gata sa se implice si sa ma ajute si sa ma sustina. Pentru mine acest lucru a fost o revelatie extraordinara care m-a ajutat sa ma deschid mult mai mult dpdv social.

- Pe de alta parte pentru ca am avut parte de foarte multe provocari zi de zi. Si, asa cum spuneam si intr-un alt context, imi place provocarea.  Asadar, eu am gasit in contextul recuperarii de dupa accident o adevarat sursa de provocare. 
De exemplu...
*- prima data cand am condus masina a fost un moment extraordinar de recapatare a independentei;
*- parcam masina intodeauna la cel putin 200m distanta de destinatie, eventual in fiecare zi tot mai departe si mi se umplea sufletul de bucurie ori de cate ori reuseam sa parcurg acea distanta pe jos pana la birou sau acasa;
*- primele antrenamente la sala de fitness au fost amuzante rau caci imi placea sa fac haz de propria mea neputinta in raport cu cei din jur;
*- dupa primele abdomene in cadrul unei sedinte de aerobic m-am dus cu lacrimi in ochi de fericire la instructor sa ii multumesc; 
*- au urmat parcurgerea primului bazin de innot, primul traseu gradul 5 la sala de escalada, primul traseu de drumetie la munte, primele trasee de escalada la Velico, prima alergare in parc, primul bivuac la munte, etc, etc, etc. 

- Si spuneam ca dpdv montan accidentul m-a redefinit. Timp de 6 luni, in modul cel mai disciplinat si perseverent posibil, m-am antrenat si am exersat zi de zi senzatia de progres. Ei, acea senzatie de progres mi-a creeat dependenta. De atunci continui sa ma antrenez si sa caut sa progresez. Si odata cu progresul caut provocari tot mai mari si mai mari! 

Nu doresc nimanui sa se accidenteze insa doresc oricui sa treaca printr-o perioada de redefinire, redescoperire, autocunoastere si fericire asa cum am avut eu.

Pentru cei care nu stiu despre ce accident este vorba, pot gasi suficiente informatii la mine pe blog : http://www.silvique.ro/2011/09/2011-08-13-accident-in-petit-dru.html

Cateva cuvinte despre cele mai tari trasee parcurse?
Consider ca nu putem vorbi despre un traseu dificil sau un traseu usor la modul generic pentru ca un traseu este dificil sau usor in raport cu experienta, pregatirea fizica, echipamentul si pregatirea psihica pe care o au cataratorii din discutie. 

Cel mai greu traseu pe care l-am parcurs pana acum in raport cu experienta si pregatirea mea si a coechipierului meu de atunci este Creasta Peuterey Integrala (TD+, 3, 5c, VI)  (http://www.silvique.ro/2010/07/20100704-creasta-peuterey-integrala-am.html). Este o experienta din care am invatat atat de multe despre mine, despre noi si despre indrazneala de a visa.

7.jpg

Cateva cuvinte despre metodica de antrenament ?
Metoda mea de antrenament este foarte dinamica pentru ca o adaptez tot timpul functie de sezon, proiecte si, cel mai important, semnalele pe care mi le transmite propriul meu corp. In principiu incerc sa introduc cate putin din toate (tehnica, forta, psihic, flexibilitate, cardio) insa accentul cel mai mare il pun pe antrenamentele de catarare. 
Si aici sunt multe de spus fie dpdv al antrenamentului fizic, fie dpdv al antrenamentului psihic, fie dpdv al motivatiei. Insa o las pentru alta ocazie ! ;)


Tehnica sau forta ?
Si, si! Parerea mea este ca tehnica si detaliile de tehnica sunt cele mai importante insa nu se poate antrena tehnica daca nu este forta pentru a tine prizele sau pentru a face anumite miscari. Asadar cele doua ar trebui sa fie antrenate impreuna. 
Cand am inceput sa ma catar aveam deja o baza suficienta de forta generala astfel incat sa ma pot concetra strict pe tehnica. Apoi pe langa tehnica s-au dezvoltat si anduranta si forta specifica. 
In prezent inca lucrez pe partea de tehnica insa pun un accent destul de mare si pe forta specifica catararii pe care o antrenez la boulder. Planul este sa ma dezvolt cat mai mult din tehnica si sa mentin forta la limita absolut necesara. 
Probabil ca va veni momentul in care va trebui sa insist mai mult pe forta, dar acel moment incerc sa il aman cat se poate de mult. 

8.jpg

Ce proiecte concrete de viitor ai?
Pe termen scurt, mediu si lung am proiectele mele individuale care sa ma ajute sa imi depasesc propriile limite. Desigur ca voi avea nevoie de putin ajutor din partea celor din jur ... 

Cateva exemple ar fi :
1. Traseele Sarutul Pamantului, Just Another Fucking Day si Sperantelor din Peretele Vaii Albe, cap de coarda integral in 3 zile consecutive. Pentru acest proiect, pe langa pregatirea mea fizica si psihica voi mai avea nevoie de 2 sau 3 sustinatori, si anume coechipieri cu care sa ma catar, si cineva care sa ne astepte cu mancare calda si masaj astfel incat sa incep recuperarea pentru urmatorul traseu din urmatoarea zi cat mai repede. Deja am inceput sa lucrez la el.

2. Traseul The Nose din El Capitan (SUA) intr-o singura zi. Pentru acest proiect marea provocare este insasi antrenamentul specific de fisuri. Momentan consider acest proiect inca in stare embrionara ... Dar se face el mare! 

3. Traseul Ultimatum din Peretele Vaii Albe cap de coarda integral pe care l-am incercat deja o data la sfarsitul sezonului anului 2014, vezi aici : http://www.silvique.ro/2014/09/2014-09-11-costila-incercare-ultimatum-10lc-8-a1.html . Chiar daca nu am reusit sa catar decat o lungime si jumatate din acest traseu, simt ca am invatat suficient despre el cat sa am incredere ca voi reusi sa il catar integral la un moment dat. 

9.jpg

4. Traseul Muchia Mare din Retezat, in conditii de iarna. 
5. Am cateva trasee din zona Vratza, Bulgaria in coada de asteptare.
6. Traseul Calea Durerii din Cheile Turzii si probabil ca voi incerca toate traseele senzationale deschise de Gaga... 
7. Trasee foarte dificile in echipa integral feminina. Sunt o feminista si simt nevoia sa ma exprim. Ce frumos ar fi daca macar doua din cele trei trasee din primul proiect le-as catara in echipa de fete! 

11.jpg

Pe termen lung am si cateva idei de proiecte de echipa adevarata adica de proiecte ce depasesc cu mult limitele individuale ale mele si ale potentialului meu partener. De exemplu Patagonia. E acolo in mintea mea un pitic care ma imbie in acea directie. Vom vedea!


Ce am putea face? Sau cine ar trebui sa faca ceva?
Este o intrebare destul de vaga si deschisa. Dar pot sa raspund la asta! 

UNU!  Ar trebui sa ne pese! Sa ne uitam in jur, sa ne documentam, sa citim, sa fim deschisi, sa invatam de la ceilalti si sa ii invatam pe ceilalti. 
DOI ! Ar trebui sa ne implicam mai mult! Sa avem initiative, sa ii sustinem pe cei care au initiative sau macar sa ii respectam si sa nu le punem bete in roate.
TREI ! Ar trebui sa fim mai toleranti cu cei din jur si sa invatam sa ii acceptam  pe ceilalti asa cum sunt, pentru ceea ce sunt si sa luam de la ei ce e mai bun.
PATRU ! Atunci cand devenim un model pentru ceilalti, fie ca ne dorim asta sau nu, sa respectam si sa ne asumam responsabilitatea acelui rol. 

10.jpg


Silvique silvia murgescu interviu


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 postat de tori
19
March
2015
Ciclism, catarare, alergare, ski... all in one - Radu Diaconescu!postat de geo_bivuac
22
March
2012
Un concept de gandire performanta pentru pregatirea sportivuluipostat de geo_bivuac
24
March
2012
21 de raspunsuri scurte. Cateva cuvinte despre activitatea lui Petrescu Catalin in escalada


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaraspostat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.