eCLIMB.ro

Zuzu, sau mai bine spus omul masina
postat de geo_bivuac
 
Ce reprezinta pentru tine cataratul?
A inceput ca un hobby, dupa cateva iesiri pe munte cu prietenii, dar a devenit ulterior un mod de viata fara de care nu as putea trai.

z_3.jpg

De ce te cateri?
Pentru a-mi atinge targeturile pe care mi le propun in fiecare an si pentru a ma mentine in forma. Atunci cand ma catar ma simt liber, ma deconectez de lumea urbana, uit de problemele zilnice si simt ca traiesc.  Cand escaladez sunt una cu stanca. Probabil ca daca nu m-as fi catarat as fi mers cu bicicleta sau as fi schiat la un nivel mult mai ridicat fata de cel de acum.

Are psihicul vreo importanta in catarare ? 
In catarat, dupa parerea mea, psihicul are aceeasi pondere ca si antrenamentul fizic, poate ca este chiar mai important. Fara un psihic puternic nu ai putea impinge limitele corpului atat de mult,  „singura limita…este limita pe care ti-o impui tu”. 

Care sunt interesele tale in materie de catarare/alpinism? ai o inclinatie spre ceva anume?
Imi plac traseele  andurante de escalada,  cataratul pe gheata, cel mixt si  dry tooling. Sunt atras de traseele de alpinism care nu au premieri sau repetari

Povesteste putin despre zona pe care ai deschis-o la Moroieni
In anul 2009, impreuna cu Popa Laurentiu (Balaurul) am descoperit  prima faleza (Lespezi) pe care ulterior am amenajat-o impreuna cu Viorel Ene. De-a lungul timpului si-au pus amprenta mai multi prieteni printre care Mosloc Andrei, Viorel Amzaroiu, Silviu Corciovei, Nicolas Ecoffet, Cristi Ghelner si altii. Toate materialele care s-au folosit au fost exclusiv din contributiile cataratorilor.  Federatia Romana de Alpinism si Escalada ne-a sustinut doar cu o hartie stampilata pe care am cerut-o pentru a o depune la dosarul inaintat spre Parcul Natural Bucegi. A fost destul de greu  sa obtinem permisiunea Parcului Natural Bucegi sa ne desfasuram activitatea. Acum dupa ce am depus actele necesare apele s-au mai limpezit si ne bucuram de aceasta zona cu un potential imens si vast de noi trasee, un fel de Frankenjura de Romania . 

z_1.jpg

Cateva cuvinte despre proiectul winter alps trilogy (motivatie, antrenamente, motive ale nereusitei, ce ati invatat in urma experientei)
Intotdeauna m-au atras peretii nordici, cu atat mai mult unii atat de faimosi. Intrucat nici o echipa romaneasca nu a parcurs nici unul din cei trei pereti nordici iarna (Grand Jorasses, Matterhorn si Eiger), ne-am propus sa incercam o premiera noua pentru alpinismul romanesc.  Antrenamentele sunt specifice pentru gheata, dry tooling, cardio si rezistenta (catarat la sala, trepte, alergare montana, parcurgerea a diverse trasee etc.)
Am avut doua incercari nereusite, de doua ori a trebuit sa ne retragem din probleme medicale. Dar acest lucru ne-a motivat si mai mult. Am invatat sa avem rabdare si sa respectam muntele. Cand dai piept cu o natura dezlantuita iti dai seama cat de mic esti. Am invatat ca nu avem decat o viata, iar daca o traiesti cum trebuie, una este de ajuns.

Cateva cuvinte despre cele mai tari trasee parcurse 
Pentru traseele tari trebuie sa fii perseverent si sa nu renunti, chiar si cataratorii de top muncesc zile in sir pentru a reusi un traseu greu.  Nu am reusit sa fac trasee tari fara o munca titanica si fara sa ma pregatesc de cele mai multe ori specific, indiferent daca era vorba  de trasee de escalada, alpinism sau gheata. Dupa ce fac un traseu greu ma bucur cateva clipe iar apoi ma gandesc la urmatorul proiect, asta este partea care ma atrage la acest sport, proiectele nu se termina niciodata. Iubesc asta 

z_4.jpg

Cateva cuvinte despre metodica de antremanet 
Antrenamentul trebuie structurat si facut in functie de obiectivele pe care ti le-ai propus. Nu poti vorbi de antrenament fara un scop anume, doar de mentinere. Antrenamentul este specific pentru fiecare individ in parte si pentru scopul fiecaruia. Nu oricine rezista la un antrenament de 6 zile pe saptamana, trebuie sa te ajute si organismul sa te refaci, ca apoi sa poti da randament.


Tehnica sau forta ?? 
Amandoua, una fara cealalta nu se poate, indiferent cine spune ca nu iti trebuie forta, greseste. Eu unul nu am vazut nici o persoana care sa se poate catara pe trasee mai grele doar din mana intinsa. Cum am spune noi forta este viitorul.

z_2.jpg

Ce proiecte concrete de viitor ai?
Vreau sa-mi termin proiectul WINTER ALPS TRILOGY care este un vis din copilarie, sa evoluez in escalada cat mai mult sa fac un traseu de 8c, probabil apoi o sa vreau sa fac un 8c+ , sa ajung sa parcurg un traseu in El Capitan si nu in ultimul rand sa dezvolt zona Moroeni.

Ce am putea face? sau cine ar trebui sa faca ceva?
Ar trebui sa transmitem generatiei tinere mai mult din experienta noastra, sa o sustinem. Sa avem o Federatie care sa ne reprezinte cu succes interesele, sa putem trimite cat mai multi sportivi la concursuri internationale. Mai mult interes organizat in dezvoltarea zonelor/deschiderea de noi faleze. Trebuiesc sutinuti oamenii care vor sa refaca trasee de alpinism, retrageri din pereti si amenajare de noi rute. Pentru asta  este nevoie de o Federatie implicata. 
Dar dupa 7 ani nu se vede nici un rezultat si nici o implicare a federatiei in sportul acesta.

z_5.jpg
george stancescu zuzu escalada interviu


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 postat de geo_bivuac
25
June
2015
Ajutati-ne sa le inbunatatim viata - Climb Again - fundraisepostat de silviucorciovei
25
July
2017
Modificarea stâncii după bunul plac este nesănătoasă și nocivă escaladei în mediul naturalpostat de geo_bivuac
22
November
2017
O desceriere a unei zone de catarat de vis: Wadi Rum - Iordania


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Deep Water Soloing In Britain

Champions: Tommy Caldwell

Cum sa deschizi un 9a cap de coarda

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaraspostat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.