eCLIMB.ro

Franco Argentina reteta unei reusite
postat de geo_bivuac
 

De ce Fitz-Roy ?
Pentru ca este un munte cu istorie in alpinism, un superlativ, un colos de granit ce se inalta peste surogatele ei cu sute de metri de verticala; Pentru ca este un munte care nu are nevoie sa-i defineasca altitudinea puterea; pentru ca implica alpinismul pur si pentru faptul ca se afla intr-un taram de vis: Patagonia.

S-a potrivit planul de acasa cu cel de la fata locului ?
Planul nostru a fost si este sa venim in America de Sud, asta implicand alpinism in Patagonia si calatorie "de-a lungul Anzilor" pana la ecuator. Dupa un tur de o luna in sud prin Tara de Foc, Magellan, Torres de Paine - Chile ne-am reintors in El Calafate unde aveam si echipamentul de catarat si ne-am indreptat spre Chalten. Planul nu s-a potrivit chiar, pentru ca noi deacasa ne-am setat pe Supercanaleta..care s-a dovedit a fi cu multa zapada. Aveam studiata si ruta Franco-Argentina mai ales ca e recomandata pentru retragere. 

3_7.jpg

Cum e vremea in zona Fitz-Roy ?
Dupa cum se stie, Patagonia este tinutul vanturilor. Aici nu vezi case cu tigla, doar cu tabla bine prinsa. Patagonia este o zona ingusta, prinsa intre Pacific si Atlantic cu o latitudine sudica aproape de 50°, asta facand ca vremea sa se schimbe cu viteze uimitoare! Vara e racoroasa aici; poate sa  fulguie in mijlocul verii. Traseul Franco-Argentina este pe o munchie expusa vanturilor.. norocul nostru ca am prins putinele zile in care a lipsit.


Care au fost problemele principale ce le-ati intalnit in traseu ? (echipament, dificultate)

  • echipamentul greoi care ne-a incetinit;
  • zapada din traseu care (mai ales in prima zi de catarat) se topea prelingandu-se pe tot peretele iar dupa ora 15 soarele nu mai incalzea stanca aparand problema peliculei de gheata... "perfect" pentru espadrile. 
  • am prins water-ice-rockfall; 
  • avansarea greoaie din lugimile sustinute (6b/6c) din cauza espadrilelor mai mari pentru sosete groase, oboselii dupa noptile de bivuac incomod si a rucsacilor grei; 
  • alte probleme ne-a mai creat gheata casanta din partea superioara.

3_1.jpg

Ce ati schimba in cazul in care ar fi sa repetati experienta ?
As schimba multe piese greoaie din echipament cu unul mai light. As renunta la o parte din materiale (nuci, mai putine anneau-uri, pitoane, unele friend-uri, etc)

Cu frigul cum a fost ?
Cu frigul ne-am imprietenit ca nu a fost cu vant (-6,-7) insa cu locul in care am dormit, nu prea..

De ce ati ales sa nu carati saci de dormit ?
Am ales sa nu luam sacii de dormit pentru ca venea o fereastra de vreme perfecta studiata in detaliu de mai multi cataratori care asteptau aceasta fereastra. Deci stiind izoterma de zero am putut calcula exact cate grade o sa avem pe diferite altitudini. Am avut pufoaicele, iar rucsacii nostri au la spate un mic izolir pe care l am pus sub noi impreuna cu rucsacul; in sacul de bivuac am intrat cu tot cu gheata interna de la spantik.

3_6_1.jpg

Ce asigurari mobile ati avut la voi si ce fel de asigurari ati mai fi avut nevoie (ati simtit lipsa)?
14 friendu-ri, un set de 12 nuci, 8 anneau-uri, un surub de gheata.

Ce tip de corzi ati avut si ce lungime ?
Beal iceline 2x60

Ce model de pioleti si coltari ati folosit si ce probleme ati intalnit la ele (daca au fost unele)?
Coltari tehnici Bd Cyborg si pioleti tehnici Petzl Quark (Alin) si Grivel, model mai vechi (Eu) Nu am intampinat probleme inafara de partea superioara unde am fi preferat sa nu le rotunjim asa varfurile de stanca. 

Cum a fost cand ati ajuns pe varf care a fost sentimentul tarit ?
Varful a aparut pe neasteptate. In ultima lungime (care nu stiam ca e ultima) nu m-am gandit ca ies pe varf. Am ramas surprins. Un 360°care iti taie respiratia! Peste Cerro Torre, Egger, Hurron si Standhardt incepe cu ghetar-calota ce te impinge cu gandul la Antarctica. Inspre acest ghetar sunt indreptate fetele vestice ale vestitelor varfuri Cerro Torre si Egger, tencuite de zapada si gheata - unice in lume.

Cum a fost retragerea ?
Retragerea a fost inceata datorita oboselii dar si faptului ca Alin a piedut reverso; folosind semicabestanul au fost probleme cu incalcirea corzilor. Recomand capetele corzilor/semicorzilor sa nu fie arse intr-un traseu de genu, se pot intampina probleme mari la recuperare, acestea de multe ori impanandu-se intre pietre si fisuri, iar capatul ars poate ramane blocat.

3_5.jpg

Cate butelii ati avut la voi si de ce ati ramas in pana de apa ?
Am avut 2 butelii, una un sfert si alta 3 sferturi. Cea mai goala am utilizat-o in Pasul Superior iar cealalta sus. Nu am pus in calcul si dezhidratarea din timpul zilei cand ne era sete incontinuu. Am terminat-o mai repede. 

Ce ati invatat din experienta asta si ce recomandati celor ce vor sa repete experienta voastra?
Am invatat sa fim rabdatori si sa asteptam ferestra de vreme care trebuie. Aici daca te prinde vremea rea prin acesti giganti, riscul sa te pierzi si sa congelezi este foarte mare. Singurul elicopter din zona a picat acum mai bine de o luna, incercand sa salveze o persoana dintr o crevasa acesta a prins cu elicea in gheata si a explodat. Este un teren cu ghetari crevasati si pasaje de stanca si asta pana sa ajungi la baza marilor pereti. Cu siguranta acest traseu ne-a facut mai puternici si.mai increzatori.

Poate unul din cele mai.memorabile momente a fost la un rapel de 60m care pleca de deasupra unei surplombe, ajungea pe o platforma in care trebuia sa te balansezi sa prinzi urmatorul punct de rapel care era la vreo 15m... iar sub tine ai 800m gol. Senzatie la maxim!

3-11_1.jpg

3_2.jpg


citeste si si stirea
Aurel Salasan si Stana Alin au ajuns pe varful Fitz Roy



Franco Argentina Fitz-Roy patagonia aurel salasan stana alin


postat de geo_bivuac


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 



postat de geo_bivuac
29
October
2015
Dupa un an de munca am reusit sa termin documentarul despre zona de catarat Cheile Turzii



postat de geo_bivuac
10
October
2017
Aceasta petitie este o reactie la evenimentele recente din spațiul public din România, cu referire la amenajarea unei noi faleze de escaladă sportivă în zona Cheilor Râșnoavei.



postat de geo_bivuac
05
October
2015
Silvia Murgescu prima fata ce parcurge Muchia Lupului cel Rau si Cotofana solitar


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii PARING - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii GIURGEU - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
The Game, World's Hardest Boulder Problem?

Red Bull Psicobloc Olympos

Alex Honnold Climbs Angola

TOATE FILMELE
 
   


postat de geo_bivuac
10
January
2023
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras



postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.



postat de Andrei
19
July
2021
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.



postat de geo_bivuac
17
November
2020
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel

   


21
January
2020

În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.



16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.



21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.



11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.