eCLIMB.ro

Tehnic versus termic
postat de geo_bivuac
 
V-ati pus vreodata intrebarea cit timp din intraga tura va catarati, v-ati intrebat cit timp stati in regrupare dupa secund, ce tipuride ture faceti, cit timp petreceti pe munte?

Se spune ca raportul catarare/tura este de aproximativ 15-85 (adica intr-o tura intreaga 15% catarati si 85% mergeti la tresee si va retrageti); intrebarea este ce sa incaltam? o pereche de bocanci ultra tehnici, sau una mai putin tehnica dar cu un confort mai mare? Acum depinde de voi cit de tare catarati si cit de tare vreti sa suferiti tinind cont de gradul pe care vreti sa il parcurgeti in perete. Este recomandat sa folositi bocanci mai putin tehnici si mai confortabili din punct de vedere al mersului atita timp cit nu vrem sa cataram trasee hard core.

Problema mare la un bocanc nu este cit de tehnic e el ci cit de izolator este si mai ales cit de greu este. De obicei la munte in pereti in conditii de iarna coltarii nu prea ai dai jos de pe bocanci asa ca problema de cit de tehnici sint ei dispare. dar in schimb apare problema de cit de rigizi sint in zona gleznei. Cu cit un bocanc este mai rigid in zona gleznei cu atit consumul de energie este mai mic, dar la tura bocancul va deveni mai obositor si mai incomod, bataturile si durerile fiind mai accentuate. Un bocanc mai putin tehnic face diferenta in perete mai putin cu putin antrenament in schimb un bocanc cu o izolatie termica slaba poate deveni insuportabil si chiar iti poate provoca degeraturi in cazul in care se sta mult in perete fara depalasare (in asteptarea secundului sau a capului de coarda).

Mai exista o variabila ce a a perioadei unei ture si tipului de petrecere a noptii. Daca tura sau turele propuse se desfasoara pe mai multe zile si noaptea se petrece fie in corturi fie direct in zapada (bivuac) atunci e recomandat a se folosi un bocanc cu gheata interioara. pentru a putea tine la cald si a putea usca gheata interioara altfel va trebui sa stati cu bocancii intregi in sacul de dormit ceea ce inseamna cca 25% din sacul de dormit ocupat din start rezultind un somn chinuit, chircit deci mai putina odihna. In cazul in care petrecerea noptilor se face prin cabane sau refugii se pot folosi si bocanci monogheata.

Concluzie: nu va aruncati in a va procura cei mai tehnici bocanci pentru ca uneori ei pot deveni dusmanii vostri vezi degeraturi bataturi rani si alte probleme. Ginditiva bine la ceea ce vreti sa faceti cu ei si apoi puneti in
balanta. Un bocanc mai putin tehnic nu este un bocanc prost ci este mai comod si mai ales mai cu o rezistenta termica mai buna.postat de geo_bivuac
la data de 22 March 2013
viziualizat de 2380 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
12
March
2012
Daniel Burcea reuseste sa catere in maniera solitar traseul "Fisura mult dorita" din Peretele Vulturilor in Costila.
2393

postat de geo_bivuac
15
February
2016
Mihnea Radulescu impreuna cu Ioana Georgescu au parcurs renumitul traseu Californiana din Fitz Roy - Patagonia
2580

postat de geo_bivuac
22
March
2012
Un concept de gandire performanta pentru pregatirea sportivului
2439


Muntii BUCEGI - 53 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 2 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Rocklands: a trad diary

Beth Rodden - Climbing Back

Mirko Caballero - Evilution Direct V11 (8A)

TOATE FILMELE
 
   
16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
9448 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
7044 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
15942 postat de geo_bivuac

11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
6281 postat de alexmanoliu

TOATE STIRILE
   
postat de geo_bivuac
29
July
2019
Unul dintre traseele uitate din circul 1, cu fisuri largi si slab asigurate, tocmai bune pentru asigurari mobile
1018

postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
4818

postat de geo_bivuac
25
July
2016
Zonele de catarare sunt prezentate detaliat cu schite si tabele, denumirile zonelor fiind date in functie de caracteristicile locului
5157

postat de alexmanoliu
24
March
2016
O parcurgere de angajament a peretului Lespezi-Caltun
4599

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
20-01-2020 ora 18:00Temperatură: -7.0 ºC
Vânt: 12.9 m/s, directia : N
Nebulozitate: cer senin
Presiune: 759.5 mb, in crestere
Umezeală relativă: 40%
Strat zăpadă : 48 cm la ora 08