Ce este apa?? Apa este un lichis inodor, incolor si insipid indispensabil vietii. Aproximativ 60- 70 % din masa corpului uman fara grasimi este constituit de apa. Corpul uman are nevoie zilnic de 2 pana la 7 litri de apa pentru o buna functionare si pentru a evita dezhidratare, cantitatea variaza in functie de nivelul de activitate, temperatura si alti factori. Nici consumul excesiv de apa nu este indicat tinand cont de faptul ca o intoxicare cu apa ar putea avea efecte fatale. Doza zilnica recomandata de National Research Council este de 2,7 l/zi pentru femei si 3.7/zi pentru barbati.
In general cand ne este sete corpul uman are deja un deficit de cca. 1, 5 l apa! In cazul in care depuneti o activitate sportiva apa se pierde in mare parte prin perspiratie. Un procent de apa de 2% din greutatea corpului necompensat (ceea ce repezinta cca. 1 litru de apa in cazul unui adult de cca. 70kg) poate duce la o scadere a perfomantei cu pana la 20%!! Astfel nenumarate ore de antrenament pot deveni nerentabile datorita unei hidratari insuficiente inainte, in timpul si dupa efectuarea antrenamentului. Prin perspiratie nu se pierde doar apa ci se pierd si minerale importante (sare, respectiv electroliti), motiv pentru care este recomandat consumul de apa mineralizata (in special cele care contin Natriu si Kaliu). Lispa apei afecteaza in primul rand muschii si creierul, influentand concentratia si forta de reactie.
Dezhidratarea: poate fi definita ca fiind scaderea nivelului de apa din organism.
Dezhidratarea este de trei tipuri:
isotona: presiunea osmotica a spatiului extracelular nu sufera modificari datorita faptului ca pierderea de apa si sare se produce in egala masura si apare in general prin neasimilarea de apa si sare in egala masura (exemplu: diaree)
hipotona: (deficit de apa) apare prin pierderea unei cantitati mari de apa, fara a se pierde paralel si sare (exemplu: cazul setei si al starilor febrile)
hipertona: apare prin pierderea unei mari cantitati de sare din corp (exemplu: in cazul transpiratiei abundente)
Pentru o hidratare sanatoasa nu este importanta doar cantitatea ci si calitatea. Bautura ideala trebuie sa fie bogata in vitamine si minerale si sa contina cat mai putin zahar sau de preferat deloc.
Bautura ideala ar trebui sa contina:
glucide: (50-70g/litru) pentru a sigura acoperirea rezervelor folosite;
natriu: 500 mg/litru pentru a optimiza asimilarea apei ceea ce impiedica si eliminarea imediata a acesteia;
bicarbonat:1000 mg/litru pentru a ajuta corpul sa elimine acidul lactic;
magneziu: intre 4-34g/l in functie de perspiratie (o cantitate prea mare de magneziu are mai degraba un efect negativ);
kalium: intre 121- 225 mg/litru.
Magneziumul si Kaliumul ar trebui asimilate de preferinta in faza pregatitoare (incalzire).
Consumul de bauturi alcoolice, cafea sau ceai sunt nerecomandate tinand cont de faptul ca aceastea favorizeaza dezhidratarea.
Ce se pierde prin transpiratie? * Sodiu Na 1.200 mg/l * Clorid Cl 1.000 mg/l * Potasiu Ka 300 mg/l * Calciu 160 mg/l * Magnesiu 36 mg/l * Sulfat 25 mg/l * Fosfat 15 mg/l * Zinc/Fier fiecare 1,2 mg/l
Care sunt simptomele unei dezhidratari? * slabire generala * letargie (lipsa interesului legat de particparea la antrenamente, absenteismul) * dezorientare * pierderea in greutate * gura, pielea si mucoasa uscata * crampe musculare * tensiune scazuta
Moduri de hidratare:
inainte de efort: cu 5-30 minute inainte de efort este recomandata asimilare unei cantitati mici de apa (0,3-0,5l). In timpul incalzirii este recomandata asimilarea unei cantitati ajustate de apa minerala
in timpul efortului: trebuie compensat constant pierderea de apa prin a lua o gura mica de apa la fiecare 10 minute (cca. 0,5 l apa/ora)
dupa efort: in general nu este indicat pierderea a mai mult de 2% din greutatea corpului prin perspiratie. La pierderi de peste 3% (cca. 1,5l apa la un adult de 70kg) acestea trebuie recuperate in 24 de ore de la antrenament. Imediat dupa antrenament este recomdat bautul unei ape mineralizate (bogata in Na si Ka) pana la satietate iar pentru a compensa pierderea de apa este recomandata chiar o supa (nu prea sarata) de legume. Consumul anumitor legume si fructe poate ajuta de asemenea la o buna hidratare, de exemplu: castraveti, rosii (salate), sparanghel, ananas, portocale, pepene etc. Cea mai buna bautura isotonica este sucul de mere diluat cu apa ( 1:3). De asemenea in faza de regenerare sunt recomandate sucurile de fructe naturale diluate cu apa (1:1) cu un continut mare de Na, Ka si carbohidrati.
Accidentarile: un aport hidric insuficient poate duce la accidentari repetate de genul tendinitelor.
Respectati doza zilnica de apa si echilibrati pierderile hidrice din timpul antrenamentului/competitiei si veti beneficia de rezultate de cea mai buna calitate. Articol de Annemarie Stangaciu Preluat de pe roclimbing.net
Pentru realizare acestui articol au fost folosite si informatii de pe urmatoarele link-uri:
www.doctor.info.ro www.medicinasportiva.ro www.wikipedia.org www.kinescalade.com www.buildingyourbody.de
A tribute to Guy Lacelle from Petzl-sport on Vimeo.
VIDEO PROFILE: BD athlete Patxi Usobiaga multi-pitch climbing in Switzerland's Rätikon from Black Diamond Equipment on Vimeo.