eCLIMB.ro
AUTENTIFICARE
Inchide
utilizator nou
parola uitata
Numele:
Parola:
Toggle navigation
Home
Topo
Muntii BUCEGI
Muntii PIATRA CRAIULUI
Muntii HASMAS
Muntii POSTAVARU
Muntele nu este in lista
Muntii FAGARASULUI
Muntii RETEZAT
Zona CHEILOR TURZII
Muntii CAPATINII
Muntii MEHEDINTI
Muntii METALIFERI
Muntii LEAOTA
Muntii TRASCAU
Muntii PARING
Masivul IEZER-PAPUSA
Munti din afara Romaniei
Muntii VALCAN
Muntii MARAMURESULUI
Muntii BRETCU-OITUZ
Muntii RARAU-GIUMALAU
Muntii PADUREA CRAIULUI
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
Muntii GIURGEU
Muntii PIATRA MARE
Articole
Stiri
Evenimente
Video
Despre premiere, etica si generatii, cu Titus Gontea
postat de geo_bivuac
Ce trasee ai mai deschis in ultima perioada?
Un traseu in premiera de perete mare este
Asaltul Cerului
, in Peretele Vaii Albe din Circul 1, 11 lc - 450m, urcat cap de coarda vara trecuta. M-au sustinut in aceasta
calatorie
Robert Rusen, Bogdan Voicu si Ciprian Aldea . Am decis, impreuna cu partenerii, sa dedicam escalada acestui mare traseu memoriei
Silviei Murgescu
, prietena noastra si personalitate a alpinismului feminin romanesc, plecata catre alte inaltimi pe 12 ian anul acesta. In afara de acest traseu, am amenajat multa escalada sportiva, deschizand zone noi si dezvoltandu-le pe cele vechi, cumuland pana acum circa 312 trasee noi de escalada sportiva amenajate de mine .
Cum reusesti sa te motivezi sa continui sa deschizi trasee?
Motivatia vine din chemare, probabil ca sunt lucruri pe lumea asta menite sa fie facute de cineva anume si intr-un anume fel. La mine se traduce printr-o energie deosebita si nerabdare in a intreprinde aceasta actiune . Actul in sine cere foarte multa implicare si energie, resurse si vreme buna, parteneri, care sunt greu de sincronizat de multe ori. Dorinta de a ma autoperfectiona este un bun agent motivant, totodata .
De ce premiere cap de coarda?
Abordarea
cap de coarda
a deschiderii unei premiere este singura viabila nu doar istoric si traditional. Valoarea intrinseca a acestei abordari etice rezida intr-o confruntare
cinstita
cu dificultatea, in incercarea de a te ridica tu, ca si premierist la nivelul pasajelor intalnite, si nu de a supune peretele (muntele) la limitele tale umane prin studii exersate in mansa sau amenajari din rapel, care sunt specifice escaladei sportive. Din acest motiv o actiune alpina se cheama
ascensiune
, pentru ca este depasita prin urcarea obstacolelor. Desigur, lumea deschizatorilor de premiere nu este foarte vasta. Cum am spus mai devreme, este nevoie de vocatie, un bun nivel si diverse deprinderi care sa te mentina in viata si sa poti deschide un traseu de valoare. Viziunea in a gasi posibilitati naturale de deschidere, gestionarea riscului sau arta plasarii protectiilor si doar cateva din aceste abilitati necesare.
ALTE ARTICOLE
Cum vezi tu viitorul premierelor in romania?
Desi este o activitate de nisa, deschiderea de
premiere
va continua atata vreme cat vor fi continuatori viabili care sa o faca. Dezvoltarea traseelor existente deja, se poate face prin abordari solitare, hibernale, free-solo, de catarare artificiala, etc. Teren mult pentru trasee mari nu prea mai este. Insa exista multi pereti de dimensiuni medii sau mici care au foarte multe posibilitati. O evolutie ar insemna ca viitorul premierelor sa fie unul curat. Prin folosirea cat mai mult a mijloacelor de asigurare mobila si posibilitatilor stancii si prin escalada libera de calitate.
Catararea de perete inainte si acum? Cum era acum 20 de ani si cum e acum (numar de participanti, motivatie, norme etice, perspectiva).
Inainte de anul 2000, am observat o miscare destul de prolifica in pereti mari, insa, mai mult ca numar de cataratori decat ca abordare tehnica de nivel inalt sau ca dorinta de a evolua substantial ca nivel si abordare tehnica . Incepand cu anul 2000, lucrurile s-au schimbat. A urmat o era care a revolutionat catararea de trasee de perete. Prin deschidere de trasee noi, echipate modern, premiere care au abordat pasaje si obstacole compacte si de dificultate mare ,premiere solitare , precum si folosirea tehnicilor de artificial modern si abordari clean trad pe alocuri . In acelasi timp , s-au catarat trasee mari atat rotpunkt cat si free solo sau in premiere sau repetari hibernale in timpi excelenti. Nu in ultimul rand, s-a inlantuit catararea unor trasee reprezentative din mai multi pereti in aceeasi zi.
Etica din toate timpurile a deschiderii de trasee in premiera in pereti mari, izvorata din spiritul alpinismul mondial modern, din respectul pentru natura si pentru valorile etern umane cred ca poate fi urmatoarea: cap de coarda, de preferinta la vedere, prin restrangerea la maxim a materialului fix folosit, prin folosirea a ceea ce ofera stanca si nu prin abuzul mijloacelor de progresie care seamana cu alpinismul utilitar, prin pasaje impuse de nivel in catarare libera sau artificial modern prin ridicarea nivelului personal la nivelul dificultatilor, si nu coborarea muntelui la nivelul limitat al cataratorului.
Expunerea poarta un cuvant greu in deschiderea unui traseu mare. Intrucat acest tip de catarare nu este un act sportiv ci unul existential, in care catararea are un grad tehnic dublat de dificultate mentala.
Ca perspectiva, Catararea de perete cred ca poate evolua cu succes in zone tributare, de nisa, cum ar fi escaladele solitare sau free solo, cele hibernale solitare , sau abordarile clean trad.
Ce parere ai de comunitatea actuala a cataratorilor din Romania?
Ca este o copie fidela a matricei sociale care a generat-o cu exact toate caracteristicile. Cu o educatie alpina precara, etica sau ca spirit al escaladei, cu carente grave in respectul pentru Natura si Mediu, cu o lipsa de Modele, de Exemple de urmat. Cu cativa lideri de opinie care stiu ce zic si ce fac, in rest un conglomerat de bisericute pe care le uneste asemanarea actului, nu si a spiritului . Ce am observat la cei mai multi cataratori romani este ancorarea in
material
, in actul fizic, dar departe de spiritul actiunii sau de evolutia/pregatirea mentala, probabil , dupa patina mentorilor care i-au inspirat.
Cat de des te antrenezi sa te mentii in forma? Ce metode de antrenament folosesti?
Incerc sa ma
misc
de cel putin doua ori pe saptamana, cand e iarna, de 3 ori, 1+1 la
placa
mea, care e in propria locuinta, antrenament dublat de ceva fitness general cu intregul corp, cu accent pe antagonistii in catarare ( impins din culcat sau de la barbie ). La placa folosesc antremant HIIT-work pe praguri open-hand, riglete sau half-crimp, dar si alveole. Incerc sa pastrez elastic si fit tot sistemul implicat direct in catarare, stiind ca evitarea accidentarilor este mult mai importanta decat o evolutie rapida. Cand vine vorba de stanca, nu exista limite, dar e bine sa existe antrenament variat dar care sa includa refacerea. In special escalada, cu partener sau toprope solo.
De ce catarare free solo?
Catararea free solo, sau
fara sfoara
, cum mai ziceam noi
pe vremuri
, a fost pentru mine prima manifestare pe stanca, ce e drept, pe teren usor, insa la o varsta foarte timpurie ( 10 ani), si fara mijloace tehnice (in tenisi de strada si fara magneziu). Primul magneziu a fost cumparat de la farmacie , la mijocul anior 80 cand nu existau magazine specializate.
Ca sa raspund direct la intrebare. Este pentru ca asa m-am format eu ca si catarator, asa m-au inspirat cataratorii mai mari care m-au
crescut
. Ulterior, aceasta manifestare a deschis o poarta a luminii, eliberand spiritul de orice limitare. Catararea free solo este cea care aduce un omagiu Vietii prin trairea ei la maxima intensitate. Si cea care uneste toate componentele fiintei umane intr-o entitate care actioneaza in asa fel incat parcursul ei pe stanca sa fie unul impecabil, fara gres. Pentru ca este tipul de manifestare pe stanca care aduce cea mai multa Puritate catararii.
Titus Gontea
alpinism
etica
premiere
generatii
postat de geo_bivuac
Boulder
Escalada
Alpinism tehnic
Catarare pe gheata
Dry tooling
Alpinism de altitudine
Deep water solo
Filtrati dupa genul de catarare
Toate articolele
Fisura mult dorita - iarna, solitar
postat de geo_bivuac
12
March
2012
Daniel Burcea reuseste sa catere in maniera solitar traseul "Fisura mult dorita" din Peretele Vulturilor in Costila.
Un scurt interviu cu Viorel Nicolaescu
postat de geo_bivuac
10
October
2022
Cu ocazia lansarii cartii Intre doua lumi, i-am adresat cateva intrebari renumitului alpinist Viorel Nicolaescu.
Conceptul de gandire performanta
postat de geo_bivuac
22
March
2012
Un concept de gandire performanta pentru pregatirea sportivului
Muntii BUCEGI
- 53 trasee
Muntii PIATRA CRAIULUI
- 20 trasee
Muntii HASMAS
- 19 trasee
Muntii POSTAVARU
- 15 trasee
Muntele nu este in lista
- 9 trasee
Muntii FAGARASULUI
- 8 trasee
Muntii RETEZAT
- 8 trasee
Zona CHEILOR TURZII
- 8 trasee
Muntii CAPATINII
- 4 trasee
Muntii MEHEDINTI
- 4 trasee
Muntii METALIFERI
- 3 trasee
Muntii LEAOTA
- 3 trasee
Muntii TRASCAU
- 2 trasee
Muntii PARING
- 1 traseu
Masivul IEZER-PAPUSA
- 1 traseu
Munti din afara Romaniei
- 1 traseu
Muntii VALCAN
- 1 traseu
Muntii MARAMURESULUI
- 1 traseu
Muntii BRETCU-OITUZ
- 1 traseu
Muntii RARAU-GIUMALAU
- 1 traseu
Muntii PADUREA CRAIULUI
- 1 traseu
Muntii FITIFOI (PREDEAL)
- 1 traseu
Muntii GIURGEU
- 1 traseu
Muntii PIATRA MARE
- 1 traseu
Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete)
Magic Line with Carlo Traversi
REEL ROCK Film Tour 2011 Trailer
Mason Earle makes the FFA of Psycho Bitch
TOATE FILMELE
LID (Lure Ice & Dry)
postat de geo_bivuac
10
January
2023
Muntii FAGARASULUI
Un traseu mixt, de gheata si dry, 5lc, WI3/M4, cca. 210m in peretele Caltunului din Fagaras
Faleza La Sepultori
postat de geo_bivuac
02
May
2022
Cum weekendul ce a trecut a fost 1 mai muncitoresc,Alex Paul Manoliu impreuna cu Andrei Gurgu si Stefan Ionescu au plecat la munca in Cheile Dobrogei cu plan de a amenaja cateva trasee noi de escalada.
UnTold agam
postat de Andrei
19
July
2021
Muntii FAGARASULUI
-
Laitel - Vama Cucului
UnTold agam - un traseu frumos, usor, la 50m in spatele ref. Caltun.
Cheile Crovului
postat de geo_bivuac
17
November
2020
Muntii LEAOTA
Caracteristica zonei: roca este calcar. Peretii sunt in general de dimensiuni intre 15-50 m. sportiva sunt echipate cu ancore mecanice, urechi si top-uri cu lant sau urechi cu inel
167
TOATE TOPOURILE
21
January
2020
Intalnire cu Nina Caprez si Pete Whittaker
În perioada 10-14 februarie, va avea loc la sala de escaladă Carpatic din București, prima ediție a evenimentelor sportive Blue Peregrine. În cadrul acestora, doi dintre cei mai buni cățărători ai momentului, Nina Caprez și Pete Whittaker, vor susține sesiuni de prezentare și ateliere practice pe teme diferite.
16
September
2015
Juniorii Climb Again la BMC Paraclimbing 2015
Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
21
July
2015
Actiune de reparare a Refugiului Costila
Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
11
May
2015
Un nou panou de escalada indoor
Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
8
TOATE STIRILE
CONTACT
UTILIZATOR NOU
RECUPERARE PAROLA