eCLIMB.ro

Wadi Rum - mai aproape de esenta!
postat de geo_bivuac
 
La inceputul lunii noiembrie 2017, un grup de cataratori romani au vizitat zona Wadi Rum din Iordania, cunoscuta pentru traseele de trad. Am stat de vorba cu Cristian Torica (aka Tori) despre impresiile pe care si le-a facut in urma acestei incursiuni (a doua pentru el).

Ce reprezinta Wadi Rum pentru cataratori?
E greu de generalizat. Dar pot spune ce inseamna pentru mine: un loc care se apropie mult de originile cataratului, in care aventura pandeste la fiecare colt, in care trebuie sa fii rabdator si sa inveti. Un loc in care iti constientizezi foarte usor actiunile si mai ales posibilele lor repercursiuni. Un loc in care trebuie sa fii 100% autonom: nu exista salvamont, elicoptere de interventie  si, in multe locuri, nici semnal la telefon.

wr1.jpg

Cum este stanca si catararea in aceasta zona?
Zona este impanzita de formatiuni, mai mari sau mai mici, de gresie. Unele din ele sunt mai mari, cum ar fi Jebel Rum, care are in varf un platou de cativa kilometri patrati.Inaltimea lor variaza de la 300 de metri, pana la 500-600m. Potentialul zonei e greu de descris. E, probabil, precum cateva zeci de Costile una langa alta. 
Fiind atat de vasta, poti gasi tot felul de trasee: cu fisuri cu fete, cu surplombe, cu diedre. Ca o idee generala totusi, e greu sa gasesti trasee care sa aiba constant roca de calitate foarte buna, iar zonele friabile sau cu roca nisipoasa/sfaramicioasa sunt greu de evitat. O nota specifica  sunt acele zone in care la suprafata s-a format un start foarte dur de gresie (cel mai adesea neagra) dar care nu e foarte gros, avand ca substrat o roca foarte nisipoasa. asta poate genera o falsa incredere.

Cum sunt asigurarile si cum va simtiti plasand asigurari mobile? 
Principala problema cand m-am catarat aici au fost regruparile: e incredibila diferenta de angajament cand pleci pe o lungime stiind ca ai o regrupare - "gaunoasa" sa zicem -  fata de atunci cand ai o regrupare "beton", asta ca sa nu zic de cazurile (rare) in care ai ancore. In rest, inveti sa speculezi mai toate oportunitatile pe  care ti le ofera stanca si sa fii si putin creativ: chingi pe dupa mici "ciuperci" formate in gresie sunt absolut necesare pe unele lungimi, daca nu vrei sa mergi solo cu sfoara legata de tine. Dar sunt si multe trasee cu fisuri clare si solide in care ai putea foarte usor sa plasezi tot echipamentul pe care il ai acasa!

wr2.jpg

De ce ati ales sa catarati in aceasta zona?
Prima oara, acum doi ani... din curiozitate, din dorinta de a deschide ochii catre ceva nou, catre altceva... ca lumea e mare! Dar e greu sa fii "zmeu" la prima intalnire intr-o zona atat de complexa. Acum, dupa o a doua incursiune, pot spune ca a fost mult, mult mai bine! Oricum, efortul meu de a cunoaste zona a fost mult inlesnit de cunostintele deja acumulate de Dragos Nedelcu, care are cateva incursiuni in plus la activ in aceasta zona.

Ce asigurari se preteaza pentru aceasta zona?
Am folosit o gama foarte variata de asigurari: big bro, gama completa de frienduri (de la micro pana la numarul 5), nuci (setul clasic de la DMM) si offseturi - care se potrivesc de vis cateodata. Dar, de departe cele mai folositoare sunt chingile dimena de 60 si 120cm pentru asigurat clepsidre si "ciuperci".

wr4.jpg

Cum sunt gradele de catarare?
Ei... asta, ca peste tot, e o discutie lunga (deseori si cam fara sens). Depinde foarte mult de perceptia cataratorului si de gradul de confort in cazul expunerii la unele pericole. Mai depinde si de premierist - un gradul 5 in traseele lui Haupolter se simte destul de dur! In plus, faptul ca un traverseu de 10-15m, fara nicio posibilitate de asigurare, e "doar" gradul 5, devine usor irelevant!

wr3.jpg

Care au fost momentele de cumpana la voi? (atat in catarare cat si la retragere)
Pai... sunt trasee la care optiunea retragerii odata intrat in el nu e una reala sau e mai dificila si expusa decat continuarea catararii. Un astfel de traseu a fost "Wonderland" - friabil si cu plasamente bune pentru mobile relativ putine. In lungimea a treia, dupa o plecare relativ fina am reusit sa plasez doua asigurari bune: un friend mic la 3m de regrupare si unul galben la inca 2-3m. Apoi au urmat 7-8m de catarare facila peste 2 praguri dar fara posibilitati de asigurare. Moment in care am ajuns la o surplomba nisipoasa si cu note evidente de friabilitate. Cele mai negre ganduri erau cat pe ce sa devina realitate cand o priza de mana a cedat - chiar nu are rost sa speculez ce s-ar fi putut intampla. Dar am reusit cumva sa imi mentin echilibrul, sa arunc un calcai sus si sa depasesc punctul critic. Reunit cu Laurentiu in regrupare, ma uit la continuarea traseului si nu arata neaparat cu roca mai compacta. Dar retragerea nu e o optiune mai facila sau mai sigura... asa ca imi inghit cuvintele. Au urmal inca 3 lungimi de coarda, dintre care una de 55m cu vreo 5 asigurari. Pentru mine a fost, ca sa anglicizez, "a close call". Laurentiu a conchis ca a fost "type two fun" - you have un fun after you finished it!

Alt moment mai... delicat a fost la retragerea din traseul Pillar of Wisdom cand am fost la "un crac de izmana" sa dormim pe platoul Jebel Rum inveliti cu sforile - si e frig!


Ce recomandati celorlati cataratori ce vor sa catere in aceasta zona?
Sa isi aloce timp (destul de mult as zice) pentru a cunoaste zona: un sistem foarte complex de canioane si piliere. Sa se angajeze in trasee in consonanta cu pregatirea lor tehnica si morala. Sa se duca cu inima deschisa si sa-si traiasca fiecare experienta lui!

wr5.jpg

wr6.jpg

wr7.jpgWadi Rum Iordania catarare asigurari mobile TRAD


postat de geo_bivuac
la data de 22 November 2017
viziualizat de 1911 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
24
November
2015
Andrei Simu aka Mardale ne spune in cateva cuvinte cum reuseste sa se imparta intre a fi tata, catarator si team leader
2806

postat de geo_bivuac
08
December
2015
Cel mai frecvent primim sfaturi de la cei din jur despre cum ne-ar fi nouă bine sau ce să facem, cum să acţionăm spre binele nostru! Asta este culmea paradoxului!
2846

postat de geo_bivuac
06
May
2015
O descriere detaliata si plina de imagini a renumitului traseu -Heckmair Route din Eiger North Face
2799


Muntii BUCEGI - 52 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii LEAOTA - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Making Tommy

Psihologia sportului pentru antrenori

Free Solo Rock Climbing

TOATE FILMELE
 
   
16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
8548 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
5666 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
14264 postat de geo_bivuac

11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
5267 postat de alexmanoliu

TOATE STIRILE
   
postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
2755

postat de geo_bivuac
25
July
2016
Zonele de catarare sunt prezentate detaliat cu schite si tabele, denumirile zonelor fiind date in functie de caracteristicile locului
8923

postat de alexmanoliu
24
March
2016
O parcurgere de angajament a peretului Lespezi-Caltun
4962

postat de CristianPopescu
20
February
2016
Aflat in Peretele Urias, traseul Memorial Jenci Bacsi este unul dintre cele mai frumoase trasee din Cheile Turzii.
4139

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
17-12-2018 ora 12:00Fenomen : chiciura
Temperatură: -3.7 ºC
Vânt: 14.3 m/s, directia : SE
Nebulozitate: cer invizibil
Presiune: 745.1 mb, variabila
Umezeală relativă: 96%
Strat zăpadă : 88 cm la ora 08
   
Clasament Escalada
11 390 - D Rosca
11 127 - G Stancescu
9 220 - O Alexandru
Clasament Bouldering
8 550 - O Alexandru
6 450 - V Cretu
5 439 - D Baias
   
Ultimele trasee parcurse
 7b - G Stancescu
 7a+ - R Scagnoli
 7c+ - D Mirel
 7c - D Rosca
 7B - P Lucian