eCLIMB.ro

Belogradchik - o zona de poveste
postat de geo_bivuac
 
In urma postului de pe Facebook din 11 septembrie 2016 a lui Laurentiu Anghel in care era o fotografie generala a zonei de catarare Belogradchik intru in discutii cu el si hotaram ca in week-endul urmator sa iesim impreuna pentru a explora noua zona. 

Zis si facut, vineri dimineata la ora 5 suntem in masina bine echipati si cu voie buna pornim la un drum de circa 5 ore pana in localitatea Belogradchik. Aici descoperim o zona de vis, multe tancuri izolate, unele mai curate, altele mai murdare (in functie de orientare), unele mai compacte altele mai friabile, dar care impreuna asigura un peisaj extraordinar.

DJI_0119.jpg
click pe foto pentru a mari

Nestiind de unde sa o apucam lasam masina in centrul orasului, luam echipamentul cu noi si pornim la pas sa vizitam Belogradchik Rocks, un parc natural si o atractie turistica.

Accesul este extrem de usor de facut in parc un drum de masina (forestier) si mai multe poteci strabatand zona. 

DJI_0125.jpg
click pe foto pentru a mari

La intrare ne intampina Adam si Eva cu un traseu ce urca fix hornul dintre ele si mai apoi pe fata turnului mai inalt.

adam.jpg
Foto: Tihomir E. Mladenov

Aveam la noi un topo imprumutat si pentru inceput ne era destul degreu sa ne orientam in zona, dar in scurt timp aveam sa descoperim secretele zonei si dupa circa jumatate de ora aveam primul tanc catrat: Grosser Klaus - Alter Weg VIIa (gradele sunt saxone nu UIAA), un tanc scurt echipat integral cu ancore mecanice.

1.jpg

Ajunsi sus ne scriem numele in caietelul de varf si coboram repede in rapel de pe el.

20160916_123407.jpg

Caldura isi face simtita prezenta si ne obliga sa cautam izvorul ce era marcat undeva pe poteca principala. Zona este arida si am intalnit o planta spinoasa agatatoare atat la baza cat si in unele hornuri din trasee. 
Dupa hidratare incepem sa cautam iar ceva turnuri pe care sa le cataram. la o intersectie de drumuri inalnim un turn care credam ca are un traseu amenajat si a carui schita semana aproape identic cu ce vedeam noi. 
Ne echipam si eu plec cap pe un horn deschis unde plasez doua asigurari mobile, ajung pe fata mai plasez vreo 3-4 asigurari mobile. Dupa circa 20 de metri ajung la un  pasaj fara posibilitati de plasamente si merg circa 10 metri pana in horn unde plasez un friend si constat ca nu suntem in traseul pe care il credeam noi, de unde continui si in circa 10 metri regrupez intr-o strunga. 
Vine si Laurentiu si ne dam seama ca tocmai am facut o premiera in Frontscheibe pe care am intitulat-o Strunga Ciobanului. Din strunga mai era un horn de 8 metri pana in varful acestui tanc. 
De aici am facut repede rapel si am luat inca o pauza de masa si hidratare binemeritata.

strunga_ciobanului.jpg
Strunga Ciobanului-Frontscheibe
click pe foto pentru a mari

Spre seara ne hotaram sa mai facem un traseu si alegem Traseul Riesenpfad VIIa (traseul 6 pe schita). Laurentiu pleaca cap pe prima LC de 30 de metri o fata compacta unde asigura 4 ancore mecanice dupa care regrupeaza intr-o strunga. Il urmez in scurt timp si plec cap pe cea de a doua lungime de coarda, dar cum amandoi am uitat pe unde urmeaza traseul am deviat prin alt traseu, un horn de circa 20 metri cu o singura asigurare si ajungem pe varf cand apunea soarele.

reise.jpg
click pe foto pentru a mari 

3.jpg

Apusul se arata extraordinar de frumos in zare.

20160916_194544.jpg
click pe foto pentru a mari

A doua zi am hotarat sa facem ceva trasee ce parcurg tancurile izolate si frumoase. 
Primul traseu a fost Alter Weg (traseul 1 pe schita) VIIb din tancul Madona un traseu asigurat cu 4 ancore mecanice pe 15 metri. 

madona.jpg

Am urcat cu drona pe acest tanc si ne-am facut poze victoriosi pe el. 

DJI_0055.jpg
click pe foto pentru a mari

De aici am continuat pe deal si am ales sa ne cataram pe piscul Reiter pe traseul Aufstieg VIIb cel mai subtire tanc vazut pe aici si cel ce se vede de peste tot din zona.
Traseul se este frumos pleaca pe un horn generos in plasamente si continua pe fete unde se gasesc fisuri pentru plasamente. Aproape de varf este montata o ancora mecanica ce iti ofera un confort psihic in zona usor friabila. 

reiter.jpg

DJI_0073.jpg
click pe foto pentru a mari

Dupa o pauza binemeritata alegem sa parcurgem ceea ce va fi cel mai frumos traseu parcurs de noi in acest trip Friedenstaube VIIb din piscul Kolibri
Traseul este deschis de renumitul fotograf si catarator Heinz Zak este compact, pe prima lungime are 2 ancore mecanice si nu sunt alte posibilitati de plasare de mobile. Cea de a doua lungime este ceva mai sustinuta, la plecare primeste plasamente mobile, dupa care intra pe tancul propriuzis si are 3 ancore mecanice. 
Ajunsi pe varf completam caietul ne pozam si ne retragem prin rapel de pe varf.

kolibri.jpg


kol_2.jpg
click pe foto pentru a mari

kol.jpg

Pe seara ridicam drona deasupra intregii zone si facem cateva poze de ansamblu. 

4.jpg
click pe foto pentru a mari

5.jpg
click pe foto pentru a mari

6.jpg
click pe foto pentru a mari

7.jpg
click pe foto pentru a mari

In ultima zi am ales sa mergem sa cataram traseul Hexenschuss VI din Tempel der Musen. Prima lungime merge pe o fisura mai larga si apoi pe un horn si are pozibilitati multiple de plasamente mobile. In cea de a doua lungime am intalnit un offwidth foarte greu pe care l-am ocolit prin traseul Musenkuss VIIb. Ajunsi pe varf cautam ancora de rapel si coboram la baza peretelui. 

Nota generala: zona este deosebita prin peisaj si pereti, catararea este aventuroasa, pe alocuri periculoasa (asigurari rare, stanca friabila si plina de licheni), dar pentru cei experimentati poate oferi niste senzatii tari si o susrsa de inspiratie pentru ce reprezenta si reprezinta cataratul saxon. 

Camparea se poate face langa izvorul din cadrul parcului, la camping Madona sau la hotelul din oras. 

Recomand cu caldura acesasta zona cu un potential nelimitat de trasee, sute de tancuri.

Pentru mai multe detalii accesati blogul personal al lui Laurentiu Anghel click aici

8.jpg
click pe foto pentru a mari 

9.jpg
click pe foto pentru a mari 

10.jpg
click pe foto pentru a mariBelogradchik conglomerat bulgaria


postat de geo_bivuac
la data de 19 September 2016
viziualizat de 2162 ori


Boulder

Escalada

Alpinism tehnic

Catarare pe gheata

Dry tooling

Alpinism de altitudine

Deep water solo

Filtrati dupa genul de catarare
 

postat de geo_bivuac
06
August
2015
Orice traseu in the Black Canyon e mai degraba o expditie decat un simpla ascensiune. Majoritatea traseelor depasesc 20lc si abordarea cea mai clasica e de tip Big Wall-Multi day ascent.
2135

postat de jean
09
April
2012
Un scurt review pentru espadrilele de catarat TYPHOON
2144

postat de geo_bivuac
06
April
2015
Adaptatea organismului uman la altitudine inalta este legata in principal de scaderea presiunii partiale a O2 la care se poate adauga temperatura scazuta, scaderea umiditatii si radiatia solara crescuta.
2223


Muntii BUCEGI - 52 trasee
Muntii HASMAS - 19 trasee
Muntii POSTAVARU - 15 trasee
Muntii RETEZAT - 8 trasee
Muntii MEHEDINTI - 4 trasee
Muntii CAPATINII - 4 trasee
Muntii METALIFERI - 3 trasee
Muntii LEAOTA - 2 trasee
Muntii TRASCAU - 2 trasee
Muntii GIURGEU - 1 traseu
Muntii VALCAN - 1 traseu
Muntii PARING - 1 traseu

Toate traseele <site map>
Tastati numele traseului (autocomplete) 
Tuzgle Baraka Films

Spice Girl. First Female E9

REEL ROCK 10 OFFICIAL TRAILER

TOATE FILMELE
 
   
16
September
2015

Prima noastră grupă de copii cu deficiențe de vedere, cu care lucrăm deja de doi ani, a mai trecut un prag de maturizare sportivă. După un sezon 2014-2015 plin de demonstrații și participări oficiale la competițiile locale de cățărat, din echipa Climb Again au început să se desprindă, dincolo de rezultatele terapeutice, și câteva vârfuri cu motivație pentru performanță.
8906 postat de geo_bivuac

21
July
2015

Pentru repararea lui va cerem ajutorul, tuturor celor care de-a lungul timpului l-ati utilizat pentru ascensiunile voastre din zona Costila si muntii Bucegi. Doar impreuna vom putea sa ii redam stralucirea, sa il putem utiliza in continuare si sa il lasam generatiilor viitoare.
6339 postat de alien

19
May
2014

Toata lumea viseaza sa mearga in Fisura Albastra sau alte trasee de renume din Romania dar nu face nimic in privinta acestui lucru. eCLIMB.ro te invita la catarat in marii pereti.
14817 postat de geo_bivuac

11
May
2015

Din luna mai 2015 va exista un nou panou de escalada indoor in Romania. Acesta va functiona in Falticeni, judetul Suceava.
5569 postat de alexmanoliu

TOATE STIRILE
   
postat de geo_bivuac
03
July
2017
In partea de sud a masivului Parang, la o altitudine de 600 metri raul Galben a sapaat un defileu cunoscut mai ales pestera Muierilor.
3369

postat de geo_bivuac
25
July
2016
Zonele de catarare sunt prezentate detaliat cu schite si tabele, denumirile zonelor fiind date in functie de caracteristicile locului
9459

postat de alexmanoliu
24
March
2016
O parcurgere de angajament a peretului Lespezi-Caltun
5747

postat de CristianPopescu
20
February
2016
Aflat in Peretele Urias, traseul Memorial Jenci Bacsi este unul dintre cele mai frumoase trasee din Cheile Turzii.
4538

TOATE TOPOURILE
 
CONTACT

UTILIZATOR NOU

RECUPERARE PAROLA
Varful Omu
21-04-2019 ora 17:00Fenomen : ceata
Temperatură: -1.4 ºC
Vânt: 4.7 m/s, directia : NV
Nebulozitate: cer acoperit
Presiune: 751.6 mb, in scadere
Umezeală relativă: 99%
Strat zăpadă : 143 cm la ora 09
   
Clasament Escalada
11 460 - D Rosca
9 713 - O Alexandru
8 979 - Z Andrei
Clasament Bouldering
8 550 - O Alexandru
7 132 - C Istrati
6 619 - V Cretu
   
Ultimele trasee parcurse
 8a - V Aldea (f)
 8a+ - V Amzaroiu
 7c - I Pobleanu
 7b - R Scagnoli
 7c - R Rusen